Tartalmaz:
A, D, E, K vitamin, jód.
Miért jó?
Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója, napjainkban Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában készítik és használják a legtöbb olívaolajat. Bizonyított tény, hogy a szív és érrendszeri megbetegedések előfordulása ezekben az országokban lényegesen ritkább az európai átlagnál. Sajnos ez nem mondható el rólunk, magyarokról, ugyanis hazánk sajnos élen jár a szívproblémák gyakoriságában.
A legjobb minőségű olíva olaj az extra szűz, hihetetlenül jótékony hatásai elsősorban annak köszönhetőek, hogy valóban extra szűz marad, előállítása során nem alkalmaznak sem oldószert, sem hőt, és nem adnak hozzá semmilyen tartósítószert vagy adalékot sem. Így megőrzi eredeti zamatát, vitamintartalmát, értékes és magas telítetlen zsírsavtartalma nem károsodik, antioxidánsokban is rendkívül gazdag marad. Ezért az olívaolaj nagyon jó alternatíva egyéb zsírok helyettesítésére, és így számos egészségkárosító tényezőt is kiküszöböl. Kiemelkedően jó élettani hatásai miatt folyékony aranynak is nevezik -nem érdemtelenül, tehát ajánlott beépíteni a felhasználását a mindennapokba.
Fogyasztása csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, megakadályozza a koleszterin lerakódását az erek falán. Segít megelőzni a magas vérnyomás és a vérrögök kialakulását, azaz a trombózis okait, emellett gyulladáscsökkentő és értágító hatással is rendelkezik. Erősíti az izomsejteket és jó hatású a reumás ízületi gyulladások esetén is, magas D vitamin tartalma segíti beépülni a kalciumot a szervezetbe. Alkalmas székrekedés ellen vagy akár gyomorpanaszok enyhítésére, gyomorsav és gyulladás csökkentő hatással is rendelkezik. Könnyen emészthető, gyorsan felbomlik (szétoszlik, emulgeál) az emésztőrendszerben, és kedvezően hat a cukorbetegek szénhidrát anyagcseréjére is. Erős epehajtó hatása is van, rendszeres fogyasztása megakadályozhatja az epekövek kialakulását. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (pl: máj, epe és hasnyálmirigy betegségek). Antioxidáns hatása révén gátolja a sejtek oxidációját, s ezzel hatékony védelmet nyújt a daganatos betegségek ellen.
Felhasználása:
A magyar konyhában nincs hagyománya az olívaolaj használatának, de mivel ma már egyre többen kedvelik a nemzetközi konyhák különböző fogásait, ezzel együtt az olíva olaj használata is egyre szélesebb utat tör magának.
Fontos tudni hogy a különféle olívaolajokat más-más ételekhez és más-más módon érdemes használni.
Az extra szűz olívaolajjal is lehet sütni-főzni ha szeretnénk, de több dolgot érdemes észben tartani:
Bár magas a forráspontja és alkalmas a sütésre-főzésre, de ha sokáig, vagy magas hőfokon hevítjük, nemcsak az ízét, de az értékes tápanyagait is elveszíti. (sőt ha túl sokáig és túl magas hőfokon hevítjük az extra szűz olíva olajat, a magas telítetlen zsírsav tartalma miatt könnyebben megég mint a finomított olajak, és így már kifejezetten káros...) Ilyen használatra tehát érdemes más zsiradékot választani, erre valóak a finomított és magas égési hőfokkal bíró olajak: ( többek közt pl: kókusz vagy pálma olaj) az értékesebb és ízletesebb extra szűz olívaolajat pedig érdemes inkább amolyan fűszerként alkalmazni, és csak tálalás előtt meglocsolni vele az ételt, vagy csak rövid ideig és nem magas hőfokon hevíteni.
Legfőképpen salátákhoz használjuk öntetnek. Nagyon sok dolog passzol jól hozzá, finom és különleges önteteket lehet csinálni vele. Nagyon sok minden jól passzol hozzá, többek között a só és a bors, a balzsamecet, a citromlé, a joghurt, a mustár, a friss zöld fűszerek, a fokhagyma, az olajbogyók, kapribogyók és az aszalt paradicsom, és még még hosszan lehetne sorolni. Persze mindez összefügg az olíva olaj ízével és típusával is.
Hasonlóan (hidegen) használhatjuk még ételekhez adva is. Íze miatt, de tulajdonképpen jótékony hatása miatt is belekeverhetjük szinte bármilyen ételbe, amihez kell ?zsiradék?. Csepegtethetjük különböző ételek tetejére tálaláskor, mint pl. levesekre, frissen sültekre és zöldség köretekre, (akár dekorációs céllal is, a krémlevesek tetején kifejezetten guszta), de akár de bele is keverhetjük az ételekbe, mint pl. a levesekbe és főzelékekbe.
Tápanyagtartalom 100g. termékben:
Energiaérték (kJ/ kcal) - 3389/824
Zsír (g) - 92
- amelyből telített zsírsav (g) - 13
Szénhidrát (g) - 0
- ebből cukor (g) - 0
Fehérje (g) - 0
Só (g) - 0
Összetevők (allergének kiemelve):
Olívabogyó.
Származási hely:
Olaszország